Megapiksel Çıkmazı - Umut Kaner


Fotoğrafa yeni başlayanların yada daha hiç başlamayıpta ‘Benden fotoğrafçı olur abi şu göze, şu yaratıcılığa baksana! ‘ diyip makine almaya karar verenlerin düştüğü en büyük yanlışlardan biride ‘Megapikseli büyüdükçe makinenin çektiği fotoğrafın kalitesi artar.’ mantığını benimsemeleridir. Megapiksel fotoğrafın kalitesiyle değil büyüklüğüyle alakalı bir durumdur.

Pikselli Koltuk
Bu demektir ki bu sayı ne kadar çok olursa resminizi kalite kaybı olmadan o kadar çok büyütebilirsiniz. Zira bir fotoğrafı fotoğrafçıya götürdüğünüzde kaliteli ve standart ölçüde bir baskı için (10 x 15 cm) boyutun/büyüklüğün ortalama 3 Mp olması yeterli gelecektir. Yani standart boyutta baskı için 3 Mp ile 15 Mp arasında kalite açısından bir fark olmayacaktır. A4 boyutunda bir fotoğraf baskısı için 5 Mp yeterli gelecektir. Megapiksel artışı; afiş,bilboard (Standart baskı oranından daha büyük) gibi işler için kullanıldığı zaman önem taşır. Yada baktınız fotoğrafın tümünü beğenmediniz, beğendiğiniz kısımdan Mp’in elverdiği oranda croplayıp büyültebilirsiniz. Ekstradanda fotoğrafla yeni haşır neşir olmuş insanlara benim makine 15 Mp diye bir çıkış yaparak kendinizi biraz daha iyi hissedebilirsiniz. (Verdiğiniz tonla para farkını sölersem rencide olursunuz o ayrı…)
Dip Not: Ayrıca bazı fotoğraf makinelerinin üzerinde yazan 8MP ya da 6MP gibi ifadeler sizi yanıltmasın. Çünkü bazı makineler 3 ya da 4 megapixellik efektif çözünürlüğe sahip olup daha yüksek çözünürlüklere ulaşabilmek için “interpolasyon” yöntemine başvurmaktadır. Bu yöntem, bilgisayar ekranında gördüğünüz bir fotoğrafa zoom yapmakla hemen hemen aynı işleyiş tarzına sahiptir.
Ana Tema: 6 – 7 Mp çözünürlükteki bir makine işinizi görecektir.

UMUT KANER http://www.umut.kaner.tv

0 yorum:



Yorum Gönder